Водата на
«Варна сити парк ЮГ+»

Вода по избор

spa

Терминът спа е свързан с водо-лечението, познато като балнотерапия.

За пръв път в България собствен сондаж захранва жилищен комплекс с питейна и гореща минерална вода. По отделен тръбопровод има вода и от водоснабдителната мрежа на «ВиК – Варна».

Минералната вода от извора се използва за сезонна климатизация (отопление), питейна вода, вода за битови нужди и СПА (балнеология). Цялата инфраструктура на сондажа в едно с термопомпите и довеждането на предлаганите услуги до всеки апартамент във «Варна сити парк ЮГ+» е изцяло за сметка на инвеститора, без това да оскъпява цената на апартаментите. Новите собственици имат свободата да избират между услугите на «ВиК – Варна» и «Варна сити парк ЮГ+» за осигуряване на питейна вода.

Термоминералната вода е богатство за Варна,
трябва да се използва и да се радваме, че го имаме.

инж. Злати Златев,
изпълнителен директор на "Геология, проектиране и проучване" АД - Варна

Лечебни свойства на водата

СПА във всеки апартамент

spa

Водата се използва за лечение при заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, на храносмилателната система, гинекологични заболявания, посттравматични състояния.

Обработената термална вода се характеризира с наличието на сулфати и сулфиди, благоприятстващи за балнеолечебен ефект при дерматити, невралгии и възпалителни процеси.

Горещата вода подавана за баня и битови нужди е от същият подземен воден хоризонт 1300-1700 м. използван за балнеология в «Дом Младост», «Болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация - филиал Варна» на МВР, басейните и оранжериите в двореца «Евксиноград» и др. Водата се използва за лечение при заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, на храносмилателната система, гинекологични заболявания, посттравматични състояния.

Терминът спа е свързан с водо-лечението, познато като балнотерапия. Спа курортите(включително и тези с горещи извори) обикновено предлагат различни оздравителни процедури. Вярата в лековитите качества на водата датира от древни времена. Такива практики са били широко разпространени по целия свят, но са били най-вече разпространени в Европа и Япония. Ежедневните спа процедури са особено популярни и предлагат различни видове лечебни процедури

източник: «Уикипедия»

Важни факти

Богатството на
«Варна сити парк ЮГ+»

Питейна вода
spa

Водата след станцията е с неутрално pH, отрицателен редоксипотенциал, без химически активни компоненти, напълно деконтаминирана, със стабилен физикохимичен състав.

Чешмите от които деситилетия наред гражданите на Варна си пълнят вода за домовете са от същата вода, пак от сондажи. Познати чешми са тази до Плувен комплекс «Приморски», «Дом Младост», a «Гъбката» е на повече от 50 години.

След обработката и в станция за физикохимична стабилизация на минерална вода питейната вода достига до всеки апартамент в комплекса. Водата е със стабилни физикохимични, микробиологични и антивирусни показатели, без наличие на хлорамини и сероводород, годна за продължителна ежедневна консумация при нулев риск за човешкото здраве.

Водата след станцията е с неутрално pH, отрицателен редоксипотенциал, без химически активни компоненти, напълно деконтаминирана, със стабилен физикохимичен състав.

Водата отговаря на БДС и ЕС за категория „питейна вода”.

С физикохомичната стабилизация на геотермалната вода се постига:

Термоминералната вода извличана от голяма дълбочина (над 1500 метра) е без наличие на бактерии и микроорганизми, които се намират във всички близки до повърхноста извори. Липсата на живи организми и последващото обеззаразяване с озон, прави водата на «Варна сити парк ЮГ» кристално чиста и от здравословна гледна точка. Водата е без допир с химикали (дезинфекция). Заради ниската минерализация и неутрално pH водата в комплекса е идеална за дълготрайна употреба за разлика от силно минерализираните води. Пиенето на достатъчно вода помага за изхвърлянето на някои от отпадъците и токсините от тялото ни. Водата участва в процесите на разграждане на хранителните вещества, при които се освобождава енергия. Според специалистите по здравословно хранене, човек се нуждае ежедневно от средно 1 литър вода на 25 кг телесно тегло. За финал можем да кажем, че водата е без никакъв мирис, заради отнетият от нея сероводорд и няма радиоактивност.

Целогодишен топъл минерален басейн

С температура 28 - 35 °C басейнът е на разположение на собствениците в комплекса целогодишно, до него няма да се допускат външни лица и гости. Басейнът е със същата вода използвана и в Плувен комплекс «Приморски» (до вълнолома), горещият открит (скоро и закрит) басейн в куротен комплекс «Св. Константин и Елена», и в «Дом Младост».

Станция за физикохимична стабилизация на минерална вода

Станцията е предназначена за осигуряване на жилищният комплекс от затворен тип с питейна вода от геотермален водоизточник.