Водата на
«Варна сити парк ЮГ»

Обща информация

Вода по избор

За пръв път в България собствен сондаж захранва жилищен комплекс с питейна и гореща минерална вода. По отделен тръбопровод има вода и от водоснабдителната мрежа на «ВиК – Варна».

Минералната вода от извора се използва за целогодишна климатизация (охлаждане и отопление), питейна вода, вода за битови нужди и СПА (балнеология). Цялата инфраструктура на сондажа в едно с термопомпите и довеждането на предлаганите услуги до всеки апартамент във «Варна сити парк ЮГ» е изцяло за сметка на инвеститора, без това да оскъпява цената на апартаментите. Инвестицията е планирано да се възвърне за срок от 20 години. Новите собственици имат свободата да избират между услугите на «ВиК – Варна» и «Варна сити парк ЮГ» за осигуряване на питейна вода. Цената на водата в комплекса е с 20% по-ниска от тази на «ВиК – Варна»

Термоминералната вода е богатство за Варна,
трябва да се използва и да се радваме, че го имаме.

инж. Злати Златев,
изпълнителен директор на "Геология, проектиране и проучване" АД - Варна

Инфографика

Покажи инфографиката в голям размер

В инфографиката е използвана информация от следните източници:
«ВиК – Варна» Цени на водоснабдителни услуги
«Енерго-про Варна», действащи цени на електроенергията
Интервю за Радио „Фокус” с инж. Валентин Вълканов, директор на «ВиК – Варна»
Калкулатор - консумация на ел. уреди със зададени 100 л бойлер, 100 л потребление на вода дневно, 65°C, клас енергийна ефективност D

Лечебни свойства на водата

СПА във всеки апартамент

Обработената термална вода се характеризира с наличието на сулфати и сулфиди, благоприятстващи за балнеолечебен ефект при дерматити, невралгии и възпалителни процеси.

Горещата вода подавана за баня и битови нужди е от същият подземен воден хоризонт 1300-1700 м. използван за балнеология в «Дом Младост», «Болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация - филиал Варна» на МВР, басейните и оранжериите в двореца «Евксиноград» и др. Водата се използва за лечение при заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, на храносмилателната система, гинекологични заболявания, посттравматични състояния.

Терминът спа е свързан с водо-лечението, познато като балнотерапия. Спа курортите(включително и тези с горещи извори) обикновено предлагат различни оздравителни процедури. Вярата в лековитите качества на водата датира от древни времена. Такива практики са били широко разпространени по целия свят, но са били най-вече разпространени в Европа и Япония. Ежедневните спа процедури са особено популярни и предлагат различни видове лечебни процедури

източник: «Уикипедия»

Важни факти

Богатството на «Варна сити парк ЮГ»

Питейна вода

Чешмите от които деситилетия наред гражданите на Варна си пълнят вода за домовете са от същата вода, пак от сондажи. Познати чешми са тази до Плувен комплекс «Приморски», «Дом Младост», a «Гъбката» е на повече от 50 години.

След обработката и в станция за физикохимична стабилизация на минерална вода питейната вода достига до всеки апартамент в комплекса. Водата е със стабилни физикохимични, микробиологични и антивирусни показатели, без наличие на хлорамини и сероводород, годна за продължителна ежедневна консумация при нулев риск за човешкото здраве.

Водата след станцията е с неутрално pH, отрицателен редоксипотенциал, без химически активни компоненти, напълно деконтаминирана, със стабилен физикохимичен състав.

Водата отговаря на БДС и ЕС за категория „питейна вода”.

С физикохомичната стабилизация на геотермалната вода се постига:

 • подобряване качеството на водата посредством трансформация на кинетичната и агрегатната устойчивост на колоидно диспергираните вещества;

 • ниско количество на органични съединения, налични в необработената геотермална вода;

 • формиране на електрично неутрални агломерации с отрицателен биологичен редокси потенциал, правещ третираната вода биологично активна (жива вода);

 • многократно по–здравословна и екологична от водопроводна вода от водоснабдителната мрежа на Варна поради факта, че е обогатена с кислород и към нея не са привнесени химически вещества, които да се дисоциират до киселини и основи, Не се изменя pH и солевия полезен състав на водата;

 • пълно обеззаразяване - озонът окислява и разрушава директно протоплазмата на всички болестни причинители със 100% бактерициден ефект, докато хлорът реагира само с ензимите и оттам голямата разлика във вирусоидната стабилизация на водата;

 • обеззаразяването с озон протича много бързо – вегативните форми се унищожават около 7 пъти по бързо отколкото с хлор, а споровити форми 300 пъти по бързо; времето на контакт на озона с водата при 100% бактерициден ефект при болестни причинители на полиомиелит, тиф, холера, сибирска язва, антракс, ебола, дизентерия е до 2 минути, докато при хлорът е над 180 минути или въобще няма ефект;

 • обеззаразяването с озон избягва един много важен недостатък, срещан при използуването на хлорни препарати - образуването на хлорамин и трихалогенметан, съединения с неприятен мирис, силно токсични и канцорегенни.

Термоминералната вода извличана от голяма дълбочина (над 1500 метра) е без наличие на бактерии и микроорганизми, които се намират във всички близки до повърхноста извори. Липсата на живи организми и последващото обеззаразяване с озон, прави водата на «Варна сити парк ЮГ» кристално чиста и от здравословна гледна точка. Водата е без допир с химикали (дезинфекция), употребявани все още в нашата държава. Заради ниската минерализация и неутрално pH водата в комплекса е идеална за дълготрайна употреба за разлика от силно минерализираните води. Пиенето на достатъчно вода помага за изхвърлянето на някои от отпадъците и токсините от тялото ни. Водата участва в процесите на разграждане на хранителните вещества, при които се освобождава енергия. Според специалистите по здравословно хранене, човек се нуждае ежедневно от средно 1 литър вода на 25 кг телесно тегло. За финал можем да кажем, че водата е без никакъв мирис, заради отнетият от нея сероводорд и няма радиоактивност.

Целогодишен горещ минерален басейн

С температура 32 - 35 °C басейнът е на разположение на собствениците в комплекса целогодишно, до него няма да се допускат външни лица и гости. Басейнът е със същата вода използвана и в Плувен комплекс «Приморски» (до вълнолома), горещият открит (скоро и закрит) басейн в куротен комплекс «Св. Константин и Елена», и в «Дом Младост».

Станция за физикохимична стабилизация на минерална вода

Станцията е предназначена за осигуряване на жилищният комплекс от затворен тип с питейна вода от геотермален водоизточник.

Отопление и охлаждане

Обща информация

Като източник на отопление и охлаждане, осигурява целогодишна индивидуална климатизация в апартаментите при температурен диапазон 18 — 28 °С.

Термопомпа замества изцяло климатик и парно при охлаждане и отопление на дома. Високоинтелигнетни безшумни конвектори (не е радиатор), управлявани с дистанционно отопляват и охлаждат дома.

Топлинната енергия се измерва с индивидуален за апартамента топломер, без да се плащат общи части.

Сметките за ток намалят рязко, профилактика на климатици, съхранение на радиатори, духалки, парно, вентилатори и т.н. отпадат като грижа. Зелена енергия - директно от природата. Най-сигурната и екологично чиста енергия ще отоплява и охлажда вашето жилище. До момента същата енергия за климатизация се ползва от «Двореца на Културата и спорта», «Дом на младежта и техниката», Хотел «Берлин» и още 3 хотела в куротен комплекс «Златни Пясъци», «Гранд хотел Варна» и др.

Цена

Вода за битови нужди

Цената на водата за битови нужди и ежедневна консумация ще е референтна с цената на ВиК и ще е винаги с 20 % по ниска от нея за 10 годишен срок на договора. Към днешна дата цените са ВиК — 2,93 лв /куб. м. и «Варна сити парк ЮГ» с цена от 2,45 лв./куб. м.

Топла вода

Затопляне на водата до 65°C – 5 лв. / куб.м.

Гаранция за цените

Имате 10 годишен договор за цената на водата при подписване на нотариален акт за собственост.

☰ начин на плащане
 1. При подписване на предварителен договор внасяте начална вноска.
 2. Остатъка може да платите по два начина:
  А) след Акт 16, при прехвърляне на собствеността;
  Б) по време на строителството, като на всяка платена сума получавате до 5% отстъпка;
 3. Осигурили сме до 80% преференциално ипотечно кредитиране за наши клиенти от няколко български банки. Специални облекчени условия за българи работещи в чужбина.

Разбрах

Имате ли още въпроси?
Позвънете ни: +359 888 810810
Пишете ни: vcp.office@isu.bg

☰ 0,69 лв./м2 такса

Месечната подръжка включва:

 1. всички текущи разходи (заплати на персонал, консумативи, сметките за ток на общите части, осветление в парка, асансьорите и др.);
 2. 24 часов контрол на достъп на два контролно-пропусквателни пункта;
 3. абонамент за сервизно обслужване на асаньорите;
 4. подръжка на озеленяване на 25 000 м2 парк;
 5. почистване на стълби, стълбищни клетки, общите части и зелен парк;
 6. поддръжка на инсталациите в подземен паркинг от 20 000 м2;
 7. видео наблюдение;
 8. текуща поддръжка на инсталациите в комплекса;
 9. текуща поддръжка на басейна с гореща минерална вода;
 10. осветление на стълбища и коридори;
 11. осветление на общите части на 20 000 м2 паркова зона;
 12. осветление на подземният гараж за 640 паркоместа.
Ценообразуване

Таксата се формира на база квадратните метри посочени като «обща площ» за всеки отделен имот.

Пример

Например за двустаен апартамент от 65,02 м2 ще се плаща 44,86 лв. месечно.

Разбрах

Имате ли още въпроси?
Позвънете ни: +359 888 810810
Пишете ни: vcp.office@isu.bg

Позвънете ни: 0888 810 810